Vanliga frågor kring bilbarnstolar

Bakåtvänt är rättvänt

Vad säger lagen?

 • I Sverige har vi lag på att alla som åker bil ska använda bilbälte, såväl som  i framsätet som baksätet.
 • Barn som är kortare än 135 cm ska använda en särskild skyddsanordning så som babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde.
 • Barn som är yngre än tre år får inte färdas i en personbil eller lastbil utan särskild skyddsanordning, annat än vid tillfällig färd under korta resor i taxi. Vid färd i taxi får barnet inte åka i framsätet.
 • Föraren ansvarar för att passagerare under 15 år använder bilbälte eller annan skyddsanordning.
 • I fråga om skyldighet att använda bilbälte vid skolskjutsning se särskilda bestämmelser i förordningen (1970:340) om skolskjutsning. Enligt Trafikverkets författningssamling:
 • Skyddsanordningen ska vara typgodkänd.
 • Skyddsanordningen ska vara lämplig för barnet samt monterad och användas enligt anvisningar.
 • Barn får inte sitta vid aktiv krockkudde på passagerarplats förrän dom är 140 cm.När har mitt barn vuxit ur babyskyddet?

 • Stolen är godkänd för X antal kilon. Kontrollera vad det står på stolens baksida eller i instruktionsboken, barnets vikt får inte överskrida den godkända vikten för stolen.
 • Bältet i bilstolen får inte luta neråt bakom axeln på barnet när du har det i det högsta läget på stolen. Bältet ska sitta rakt bakåt fäst i stolen eller något svagt lutat uppåt. Om bältet smiter nedanför axeln så har barnet vuxit ur stolen och det är dags att byta till nästa steg.
 • Huvudet får inte gå ovanför stolens överkant. Inget får sticka ovanför. Däremot är det ok att barnets fötter och ben går utanför stolens nederkant.

När någon av de tre ovanstående punkterna har inträffat så ska du byta till nästa steg av stol. Det är alltså inte alla tre som ska ha inträffat utan när något av alternativen ovan har inträffat har barnet vuxit ur stolen. Tänk på att vara ute i god tid för att hitta den rätta stolen som passar bäst för dig. Marknaden är stor och utbudet är enormt. Välj också en butik med god erfarenhet och kunskap samt att butiken har godkända produkter.


När kan jag vända barnet framåt?


Rekommendationen: 4 år kroppsligt. Med kroppsligt menar vi att det finns stora 3 åringar som är som en 4 åring i kroppen och det finns 5 åringar som är små som 3 åringar i kroppen. Barnen ska alltså motsvara 4 år i kroppen och enklast är att gå in i sin bok som man fått från BVC och stämma av i mått och vikt tabellen vilken ålder ditt barn motsvarar kroppsligt. För att det ska vara godkänt ska barnet väga 15kg för att sitta i en bältesstol och då hjälper det inte att barnet är mer än 4 år om det inte väger 15kg så får du inte vända ditt barn framåt i en bältesstol. Barnen är mycket oproportionerliga i sin kropp framför allt upp till de har fyllt 4 år.

Hela 25 % av deras kropp motsvarar huvud. Deras nack-muskulatur är dåligt utvecklad förhållandevis till deras stora och tunga huvud. Detta gör att barnen utsätts för 5 gånger större risk för allvarliga skador på nacke och huvud vid framåtvänt åkande än vid bakåtvänt åkande, där bilstolen fångar upp huvudet på ett bättre sätt.

Påfrestningarna på barnet är enormt och krafterna är höga vid kollision då barnet sitter framåtvänt. Därför bör barnet sitta bakåtvänt så länge som möjligt. Gärna tills det att de vuxit ur stolen även om barnet är äldre än 4 år.

Särskilda fall kan förekomma och står du inför ett specifikt fall så hör gärna av dig till oss så ska vi försöka att hjälpa dig. Mail: [email protected]framåtvänt från 15 kg ca 4 årHur vet jag om bilbarnstolen är godkänd?


Alla godkända bilbarnstolar har en märkning på baksidan oftast i form av en etikett. På etiketten ska där stå märkningen ECE R44 rev 04 eller i-Size, där ska även vara ett stort E och en siffra.

 • E och siffran motsvarar i vilket land stolen har godkänts i.
 • ECE märkningen är godkännandet för att stolen är enligt EU s krav för att den ska var godkänd i Sverige och i övriga Europeiska länder.

På äldre stolar kan även märkningen ECE R44 rev 03 förekomma denna stol är då enligt kraven som ställdes i revisionen 2003 och dessa stolar gäller 2009 ut där efter är det ECE R44 rev 04 som gäller. i-Size är det senaste godkännandet och innefattar endast isofix-fästa stolar. Reglementet ställer hårdare krav på hur länge barn bör åka bakåtvänt men krav för sidokollisionstester infördes också för att få bilbarnstolarna godkända. De nya reglerna som kallas UN r 129 (i-Size) kommer med tiden helt att ersätta ECE R 44 04.Märkningarna kan se ut så här:

ece04.jpgVad är I-Size. Den nya standarden?

 • I-size är den ny standard för bilbarnstolar som kommer att finnas parallellt med standard ECE R44 under de närmaste åren.
 • De viktigaste förändringarna är att i-size gör bakåtvänd åkande obligatoriskt för barn upp till 15 månaders ålder. Rekommendationer kvarstår dock till att sitta bakåtvänt till 105 cm
 • Tester i både frontalkollision och sidokollision görs. I ECE R44 04 testas bara frontalkollision.
 • I-size gör det lättare för föräldrar att installera bilbarnstolen rätt. Man vill minimera risken för felmontering.
 • I i-size stolarna försvinner kilo-gränsen  och istället kommer centilong (cm). I ECE R44 04 är gränsen för isofix. Med i-size gäller längden 60-.
 • Det kommer finnas en specifik plats där stödbenet ska stå i bilen. Sitter stödbenet fel varna bilstolen med ljud.


Vilka godkända bilbarnstolar erbjuder ni?


I dagsläget har vi 2 olika typer av reglemente ECE R44 04 och I-Size.Kan jag köpa bilbarnstolar begagnat?


Det man ska tänka på när man är på jakt efter en bilbarnstol är ju att den är godkänd och att barnet sitter säkert i den. Denna stol ska ju dock skydda barnet från allvarliga skador vid en eventuell krock tänk på att det är er käraste guldklimp som ska sitta i den. De stolar som säljs begagnade på internet eller i media-annonsering vet inte du som kund vad den har varit med om. I praktiken skulle stolen kunna var krockad och då ska stolen kasseras, men när någon ser en liten chans till att tjäna lite pengar så kan man då istället sälja den på ex. Blocket. Där är kanske du och bläddrar och hittar en stol som är väldigt prisvärd men i själva verket kan den både vara krockad och för gammal. Det kan även vara så att det saknas delar på stolen och oftast saknar stolarna instruktionsböcker vilket ger en stor risk för felmontage.Så den bästa bilbarnstolen köper du i babyfackhandeln där personalen är kunnig och utbildad och där du även kan få möjlighet att prova stolen så den passar i just din bil. Du kan också ställa kravet att du ska ha hjälp eller minst visat hur man ska montera den nya stolen. Se till att du alltid får instruktionsboken med dig.Ska man ändå handla begagnat så se till att göra det av de människor som är i din närhet ex släkt och nära vänner. Åtminstone sådana personer du känner att du kan lite på.

För att dra en parallell så lek med tanken att du köpt en ny motorcykel. Skulle du då köpa en begagnad hjälm till dig själv som ska klara dig ifrån allvarliga skador vid ev. en krasch?alla steg av bilbarnstolarHur många år kan mitt barn använda bilbarnstol?


Svaret nedan är generellt. Det kan skilja mellan olika tillverkare.

 • Det första skyddet som kallas babyskydd kan du använda i 5 år.
 • Nästa stol som är från 0-4 år kan du använda i 8 år
 • Den sista stolen Bältesstolen som är från 4 år till kan du använda i 8 år.Anledningen att du inte kan använda babyskyddet mer än 5 år är inte att den på något sätt är av sämre kvalité utan snarare att den utsätts för så mycket mer påfrestningar. Man flyttar den mellan de olika platserna man besöker. Ibland klämmer man den i kundvagnen och ibland kanske man råkar tuscha den i trappräcket när man ska hälsa på "Kalle" i lägenheten. Dessutom så utsätts den för enorma temperaturväxlingar framför allt på vinterhalvåret.


Då börjar man inomhus att sätta sin bebis i stolen i ca 22 grader C. Sen förflyttar du dig mellan bostaden och bilen en liten sträcka och där kan det vara så att stolen utsätts för -5 grader eller mer det är en temperaturskillnad på 27 grader som är väldigt påfrestande för plasten i stolen. Där efter kommer du in i din bil som från början kanske har en temperatur på runt 5 grader. Eftersom det är ganska så kyligt så sätter du på värmen och speedar upp den till 20 grader.


Då har vi en temperaturväxling på 15 grader. När du sedan har kommit fram till platsen du skulle till så börjar proceduren om. Nu var det dags att gå ur den varma bilen och ta sig in genom den kyliga utsidan och in i värmen igen. Detta är bara en gång jag har beskrivit här. Dessutom brukar det vara så att denna bilbarnstol är oftast utlånad i större utsträckning än de övriga bilbarnstolarna. Det gör ju att stolen är i bruk i stort sett hela tiden.


De stolarna som man har fast monterat i bilen påfrestas inte på samma sätt. De förflyttas inte och kläms inte i någon kundvagn. De utsätts inte heller för samma temperaturväxling då den befinner sig i bilen hela tiden. Du startar bilen en kylig vinterdag men stolen befinner sig då i bilen i utgångsläget runt ca 5 grader. Efter som det är kallt så sätter du på värmen och då går temperaturen upp till ca 20 grader. Temperaturskillnaden där är 15 grader. När du sedan är framme så börjar värmen i bilen avta och går successivt ner till runt 5 grader igen. Vilket gör att den temperaturskillnaden går ganska långsamt och påfrestas inte stolens plast lika hårt.


De års intervallerna som är presenterade här är de som är framtagna enligt NTF och är generella för alla bilbarnstolar. Det finns dock möjligheter att stolarna skulle förkorta sin livslängd genom andra faktorer så som om stolen har stått på en kall och fuktig vind eller om den har utsatts för direkt solljus en längre period. Detta gör att stolen åldras fortare. Du hittar stolens tillverkningsdatum på baksidan av stolen antingen på en etikett eller ingjuten i stolens plast som en klocka där visarna visar år och månad.

Har ni flera frågor kring detta så hör gärna av er.