Köpguide för barnvagnar – 5 frågor för att hitta rätt barnvagn

Att hitta rätt i barnvagnsdjungeln i dag är inte alltid lätt, utbudet är enormt och funktionerna är många. Det lättaste är att börja med 5 ställningstagande:

1. Ska det vara en duovagn eller en kombivagn?
2. Ska det vara fasta raka hjul eller Swivelhjul?
3. Vill vi ha möjligheten till att köra en bilbarnstol på Chassit? (Travelsystem)
4. Sittdelsalternativ - Ergonomiskt eller flat?
5. Vilka tillbehör behövs?

161201%20Little%20kids%20corner%20570x27

1: Ska det vara en duovagn eller en kombivagn?

Duo och kombi är 2 olika system att bygga sin barnvagn med. Duo betyder 2 och det motsvarar 2 separata delar. En liggdel och en sittdel (liggkorg med egna infästningar som man fäster direkt på chassit). Då baby är nyfödd kör man liggdelen på vagnen fram tills ca 6 månader då man byter till sittdelen. Duo-liggdelen har sufflett och oftast enkla bärhandtag som gör att du kan bära med dig din baby utan att behöva köra liggdelen på chassit. Duoliggdelen är utrustad med en komfortabel madrass som ger goda möjligheter för barnet att kunna sova bekvämt där under en längre tid.

Duovagnarna är det systemet som de flesta väljer. Bra komfort, ger mest plats till baby, och hanteringsmässigt använder du bara 2 delar åt gången. Kombi är ett system där man kombinerar liggdel i sittdel samtidigt på chassit. Kombi-liggdelen är en lift av mjuk eller hård karaktär så kallat mjuklift eller hårdlift. Liftarna placerar man enkelt direkt i vagnens sittdel (liftarna har inga egna infästningar till att fästa på chassit). Liften ger också möjligheten till att lätt bära med dig din baby.

Då liften placeras i sittdelen behöver den vara något mindre än vad en Duoliggdel är. Liftarna har inte alltid en separat madrass utan den kan vara insydd i liften. Komforten upplevs då ibland som något sämre än Duoliggdelen.

2: Ska det vara fasta raka hjul eller Swivelhjul?

Swivelhjul står för svängbara hjul fram. Swivelhjul gör att vagnen blir väldigt enkel att manövrera. I de flesta fallen kan man låsa swivelhjulen med ett enkelt handgrepp så de blir som en vagn med fasta hjul. Swivelhjulen är fördelaktiga när man går inne i centrum, i affärer bland hyllor och på platser med mycket människor. När väglaget är slirigt, halkigt eller ojämnt kan man låsa hjulen så vagnen lättare tar sig fram.

Fasta raka hjul är fördelaktigt i natur, skog, och ojämna underlag. De fasta hjulen tar sig lätt fram och plöjer igenom snö och modd. Vagnen är dock något mer tungstyrd då man behöver häva vagnen lite för att ändra riktning.

3: Vill vi ha möjligheten till att köra en bilbarnstol på Chassit? (Travelsystem)

Travelsystem är något många använder för det är enkelt och smidigt. Om barnet somnat i bilen och du ska göra ett snabbt ärende på stan så kan du lätt fästa barnet i bilbarnstolen på vagnschassit och köra barnet istället för att bära barnet i bilbarnstolen. På så vis behöver man inte väcka upp barnet för att skifta över barnet till ligg eller sittdel i vagnen. Man får helt enkelt lite fler möjligheter med Travelsystem, dock passar bilbarnstolar inte på alla vagnar.

För att fästa bilstolen behöver man en mellanadapter som man fäster på vagnen och som man sedan fäster bilstolen i. Vissa vagnar har infästningar som passar direkt till bilstolen så man inte behöver adaptrar. Ta reda på vilken/vilka bilstolar som passar på den barnvagnen du är intresserad av innan du köper produkterna så du är säker på att produkterna är kompatibla.

4: Sittdelsalternativ - Ergonomiskt eller flat?

På de senare åren har man utvecklat en ergonomisk sittdel. Sittdelen erbjuder barnet ett avlastande läge för rygg och bäcken. Den ergonomiska sittdelen är ”sittandes” även när du lägger barnet ner i liggläge. Fördelen är att barnet sitter väldigt stabilt trots att barnet kanske inte har full balans ännu, sittdelen blir lite mer ombonad, Det tvingar också barnet att sova på rygg vilket också minskar risken för plötslig spädbarnsdöd.

Till denna sittdel kan man inte använda en kombiliggdel då det inte går att sätta liften i sittdelen för att underlaget inte är plant. Flat sittdel är de traditionella sittdelarna som erbjuder barnet ett plant sov-läge när man fäller ryggen på sittdelen. Denna sittdel går att kombinera med en Kombilift som man sätter i sittdelen.

5: Vilka tillbehör behövs?

De tillbehören som kunden vanligast väljer att köpa från början är åkpåse, skötväska, adapter för att köra bilstol på vagn, regnskydd om det ej ingår, myggnät om det ej ingår, mugghållare, dyna till sittdel för bättre komfort, solskydd som parasoll eller solsufflett.
I övrigt finns där mängder av fler tillbehör att köpa så som mobilhållare, handtagsmuff som fungerar som vantar på vintern. Organizer, en mindre form av väska att fästa på handtag, fårskinnsfäll att ha i ligg och sittdel samt hjulskydd som skyddar golven inne från att repas och smutsas ner.

Har ni funderingar eller frågor så kontakta oss gärna så hjälper vi till.